eTwinning ja OpenDigi

Oulussa arki näyttäytyi viime viikolla hieman erilaisena, sillä poikkeuksellisesti sitä vietettiin muutaman päivän ajan myös Brysselissä! Paluu kotikonttorille on jo tapahtunut, mutta tässä tekstissä tulee lyhyesti terveiseni opettajankouluttajille suunnatusta eTwinning TTI (Teacher Training Institutions) -työpajasta ja eTwinning-toiminnasta.

Tälle reissulle  osallistuin eTwinning lähettilään roolissa, mutta löydän rajapintaa myös OpenDigin kanssa. eTwinning tarjoaa nimittäin erinomaisen alustan aktiivisen oppimisen ja digipedagogisten taitojen kehittämiselle ja voi sitä kautta olla kansainvälistä yhteistyötä arvostaville Opendigi-toimijoille loistava osaamisen kehittämisen lisäpolku. Brysselin työpajan osallistujat nostivat toimintaan osallistumisen hyötyjä lisäksi muun muassa seuraavista teemoista: foreign languages, creativity, continuous learning, cultural awareness, active citizenship, motivation, collaboration & sharing ideas. Tapaamisessa esille tuodut hyvät käytännöt ja yhteisölliset työkalut käydään vielä kertaalleen läpi ja tuodaan luonnollisesti OpenDigi-kehittäjäyhteisöjen hyödyksi toiminnan käynnistyessä ensi syksynä.

eTwinning on Euroopan kouluverkon (EUN) hallinnoima 35 maan verkosto, jonka tavoitteena on tukea koulujen kansainvälistymistä ja pedagogisen toiminnan kehittymistä tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia avulla. Verkoston toiminta käynnistyi EU rahoitteisena projektina vuonna 2005.  Nykyisellään toiminta on laajentunut koko Eurooppaan: mukana on lähes 200 000 koulua ja 600 000 opettajaa varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.

Toiminnan integroiminen opettajankoulutusyksiköihin aloitettiin vuonna 2014, jolloin mukaan kutsuttiin yksiköt viidestä maasta (BE (FL), DK, NO, UK, IT).  Minä Heikki, Sari Harmoinen, Oulun yliopisto ja Suomi liityimme mukaan vuonna 2016. Vuodesta 2017 toiminta on ollut avointa  myös muille suomalaisille opettajankoulutusta järjestäville korkeakouluille sekä kaikille Euroopan maille.

Lisätietoja

Kansainvälisen eTwinning projektin käynnistämiseen riittää kaksi opettajaa luokkineen ja yhteinen tavoite, joka tukee molempien osallistujamaiden opetussuunnitelmia.

Olitpa sitten opettaja tai opettajankouluttaja, alkuun pääset luomalla omatoimisesti tunnukset eTwinning -sivustolla tai ottamalla yhteyttä minuun (heikki.kontturi@oulu.fi) tai Opetushallituksen organisoimaan kansalliseen tukipalveluun (yrjo.hyotyniemi@oph.fi, riikka.aminoff@oph.fi).

Tukea saat niin paljon kuin tarvitset ja niin saavat muutkin partnerit – kukin omalla kielellään!

Lisätietoja kiinnostuneiden kannattaa kurkata eTwinning-tukisivustolta täältä ja tietysti eTwinningin suomenkielisiltä sivuilta osoitteesta http://www.etwinning.net.

Eurooppalaisen koulutuksen kehittämiseen liittyvässä keskustelussa on ollut esillä eTwinning toiminnan laajentuminen eurooppalaisten koulujen yhteisöstä eurooppalaiseen opettajankoulutukseen. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan mitä  tulevaisuus tuo tullessaan!

– Heikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s