OpenDigi goes Heureka with Koulia & Google

Loppukevään Keski-Suomen OpenDigi kävi toukokuun loppupuolella Google for Education goes Heureka -tapahtumassa. Opetusalan digiosaamisen kehittäjille suunnatun tapahtuman rahoittajana oli Google ja toteuttajana opetusalan TVT -osaajien perustama ja mm- Googlen palveluiden kouluttajana toimiva osuuskunta Koulia.

Keski-Suomesta suuntasimme tapahtumaan uteliaina, Heureka_humalojamahdollista yhteistyötä silmällä pitäen. Päivän anti oli paketoitu napakasti siten, että osallistujat pääsivät suoraan asiaan: Chromebook kourassa seurattiin yhteisen aloituksen ajan Markus Humalojan case-esitystä siitä, miten koulun digitalisaatiota voidaan tukea ja millaisia kokemuksia hänellä siitä oli digipedagogisen tukihenkilön roolissa. Meille antoisin pala päivästä olivat kuitenkin tunnin mittaiset työpajat, joissa tarjoiltiin esimerkkejä kouluissa jo toteutetuista oppimisprojekteista.

heureka-monalainenKoulian kouluttajaopettajat olivat koonneet tarjolle kolme erilaista työpajaa, joissa pääsi tutustumaan maantieteen ”Matkalla Euroopassa” -oppimisprojektiin, Fysiikan oppimisprojektin digitaaliseen arviointiin ja teknologiaa hyödyntävään musiikin opiskeluun.

Pajojen anti oli konkreettista ja ripeästä aikataulusta huolimatta pääsimme myös kokeilemaan ja tekemään saaden maistiaisia oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa käytetyistä ratkaisuista.

Päivän päätteeksi totesimme, että Koulia on meille hyvä yhteistyökumppani: juuri tätä opettajat ja opettajaopiskelijat tarvitsevat digipedagogisen osaamisen kehittämisen tueksi – konkreettisia käytännössä testattuja esimerkkejä ja ”samalla kielellä” puhuttuna.

Omat ja muiden kokemukset, ja siten myös Heurekassa esitettyjen kaltaiset esimerkit ja mallit ovat merkityksellisiä opettajien ja tulevien opettajien digipedagogisen osaamisen kehittymisen kannalta. Niiden avulla voidaan edesauttaa paitsi oman osaamisen reflektiota, myös vaikuttaa asenteisiin ja uskomuksiin, unohtamatta teknologisen tietämyksen ja sitä kautta teknologisen osaamisen vahvistumista (ks. esim. Angeli & Valanides, 2009; Ertmer, 2005; Ertmer ym., 2014; Voogt ym., 2013).

OpenDigin ja Koulian yhteistyötä viritellään nyt syksyn toimintaa ja KickOffin työpajoja silmällä pitäen. Pohdinnan alla on useita vinkki- ja kokemustyöpajavaihtoehtoja mm. oppiainerajoa ylittäviin oppimiskokonaisuuksiin ja robotiikkaan liittyen. (Hauskaa miten lämmintä kesää toivoessa ajatukset ovat kuitenkin jo innostavassa syksyssä!)

M&M

Kuva. Mari Kyllönen työskentelee projektitutkijana  Jyväskylän yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella ja vastaa OpenDigi -hankkeen koordinoinnista Keski-Suomen alueella. Marika Peltonen työskentelee tietotekniikan pedagogiikan yliopistonopettajana Jyväskylän opettajankoulutuslaitoksella. Hän on yksi OpenDigin kehittämisyhteisössä toimivista opettajankouluttajista.

Ajatukset, ideat ja toiveet otetaan ilolla ja herkällä korvalla vastaan!

Mari & Marika

Lähteet

Angeli, C. & Valanides, N. (2009). Epistemological and methodological issues for the conceptualization, development, and assessment of ICT-TPCK: Advances in technological pedagogical content knowledge (TPCK). Computers & Education, 52(1), 154-168.

Ertmer, P. A. (2005). Teacher pedagogical beliefs: The final frontier in our quest for technology integration? Educational Technology Research and Development, 53(4), 25-39.

Ertmer, P. A., Ottenbreit-Leftwich, A. T., & Tondeur, J. (2014). Teachers’ beliefs and uses of technology to support 21st-century teaching and learning. In Fives, H. & Gill, M.G. (Ed.), International handbook of research on teachers’ beliefs (pp. 403-418) Routledge Abingdon.

Voogt, J., Fisser, P., Pareja Roblin, N., Tondeur, J., & van Braak, J. (2013). Technological pedagogical content knowledge–a review of the literature. Journal of Computer Assisted Learning, 29(2), 109-121.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s